»стори€ на Ѕанско

»стори€ на Ѕанско

Ѕанско се намира в югозападна Ѕългари€ и е на около 150 км от столицата —офи€ (около 2 часа и половина с кола). »ма две международни летища, на които може да се пристигне - летище —офи€ и летище ѕловдив.

√радът е разположен в подножието на планините –ила, ѕирин и –одопите. Ѕанско е древен град с дълга истори€ и е об€вен за международно богатство. ƒивата природа на планините привлича много туристи през всички сезони. ѕрез зимата любителите на зимните спортове могат да се наслаждават на новите, модерни ски съоръжени€ и перфектно гладки писти. «а тези които са нови в ски спорта, хотелът предлага ски гардероб и ски училище. ѕрез л€тото Ѕанско е идеалното м€сто за освежителни разходки в планината с нейните освежителни езера, исторически забележителност и зелени пътечки с разнообразна растителност.

ѕрез ¬ъзраждането Ѕанско се обособ€ва като значителен търговски и зана€тчийски център. «амогват се големи родове, които пренас€т културата на посещаваните страни в родината. —ъприкосновението с богатата европейска култура оказва изключително плодотворно вли€ние върху духовни€ напредък на града. ѕодобр€ва се битът на хората, стро€т се здрави двукатни каменни къщи крепости с високи зидове и тежки масивни порти, с дълги стрехи от черна мура. “ози архитектурен стил достига пълен разцвет през ¬ъзраждането.

Ќай-ранните къщи - ’адживълчовата, ’аджирусковата и ¬ел€новата, са защитени с вътрешни скривалища (скриовници) и бойници.†

†ƒнешни€т административен център на община Ѕанско е разположен на м€стото на селище, обитавано последователно от траки, римл€ни, византийци и слав€ни. ќстанките от антични крепости, тракийски надгробни могили, средновековни поселени€, оброчища, църкви и параклиси в землището на града свидетелстват за н€колко исторически епохи.††ћножеството останки от антични крепости, средновековни погребени€, надгробни могили в землището на града свидетелстват за н€колко исторически епохи. ёгоизточно от Ѕанско се намират останките от късносредновековните еднокорабни църкви У—в. √еоргиФ и У—в. »ли€Ф. ¬ близост до —тарото градище са разкрити тракийски надгробни могили. ¬ местността ƒоброкьовица, са намерени остатъци от лекарствени препарати, комплект бронзови медицински инструменти. “ези месности датират от 2 ри век и нахождението им е само на 4км. от Ѕанско.

Ѕанско - една магическа симбиоза на истори€, традиции, култура. — всичко онова, което посетител€т открива тук - старинна архитектура, героична истори€, автентичен фолклор, вековна култура, съхранени традиции и обичаи, специфична кухн€, неверо€тен хумор и богата словесност - планински€т, възрожденски град е един своеобразен символ на българщината.

јко търсите

5-звезден, международен детски лагер на планина

в който детето да учи и да се забавл€ва с всички осигурени удобства и професионална анимаци€ 

Indigo Camps на USB-Travel предлага

5-звезден детски лагер на Ѕоровец!

Ќе пропускайте възможността да подарите на детето си незабравимо л€тно прежив€ване сред природата!

ѕовече информаци€ е налична тук!