Каква е цената за нови ски писти и лифтове?

Каква е цената за нови ски писти и лифтове?

В последните години успяхме да се върнем на картата на големите нации в зимните спортове главно заради големия успех на 4-те световни купи и редицата европейски купи по ски и биатлон в последните зими. Банско насочи погледите на световната общност към нашата страна. Безспорно това са едни от най-престижните домакинства за България не само в спорта и имат огромно значение за имиджа ни на европейци.
Белият керван по естествен начин е свързан със зимния туризъм и прояви от този ранг имат реално отражение върху икономиката на страната ни. Такива домакинства се печелят изключително трудно, но Банско се утвърди в международния календар с това, че организира прояви от най-висок ранг на най-високо ниво. По време на състезанията има много сериозен интерес от страна на зрителите по целия свят поради мащабното медийно отразяване. Събира се целият световен елит на ските и биатлона - Банско става световна столица на зимните спортове.
Най-трудното в този процес е да бъдат покрити изключително високите стандарти на световните купи. А те са напълно синхронни със стандартите на туризма. Това - покриването на най-високите стандарти, повиши интереса към ски туризма в България.
Сега обаче сме изправени пред риска да изостанем, дори да се провалим именно в постигането на тези стандарти. Защото настоящите лифтове, а и съществуващите писти не могат да се справят с огромния трафик и се стига до образуването на големи опашки. Това разваля удоволствието от карането на ски и не може да се компенсира с услугите, които се предлагат в самия град. Належащо е да бъдат изградени нови лифтове и писти, които да облекчат трафика и да направят ски ваканцията едно приятно изживяване. Така ще се създадат нови работни места и ще се подобри икономическото развитие на целия регион.
Това не само е възможно, то е задължително и в никакъв случай не влиза в противоречие с опазването на природата. Всичко може да се случва, като се спазват законовите разпоредби и се пази прекрасната природа на Пирин планина. Целта не е да бъдат унищожени уникалните флора и фауна, а да се създадат условия за развитие на ски спорта. Апелирам да се обединим около тезата за изграждането на нови лифтове, но при изключително строг контрол за спазване на екологичните норми.