Град " Добринище"

Град

Добрѝнище е град, балнеолечебен курорт в Югозападна България. В централната северна част на Добринище се намират останки на раннонеолитино селище, заемало площ от около 7 декара и разположено на около 150 метра от десния бряг на река Валявица и недалеч от минералния извор. При разкопки са били открити основи на жилища, оръдия на труда, керамика, антропоморфни фигури. Находките се датират към края на първата половина на 6 хилядолетие пр.н.е., т.е. от втората половина или края на ранния неолит в централнобалканската зона. В културно отношение неолитното селище в Добринище се отнася към югозападния вариант на култура Караново І, който е представен и при селищата в Ракитово, Елешница, Ковачево и Белица.

Със своите минерални води и географско разположение, Добринище е създало условия за живеене много години преди да се появят траките по тези земи. В селището и района около него е открита тракийска и римска керамика. В местността Доматарско личат развалини от тракийско селище, а в местността Гумнища (в която е имало древно селище) са намерени монети от времето на римския император Нерон (I век от н.е.).

Край реката, която преминава през Добринище, има минерални извори и точно там са открити стари басейни. На два от тях градежът в основата е римски, а нагоре – турски.

По течението на Добринищка река се намира басейнът с минерална вода, известен с името “Римското банче”. Заслужава да се види още водопадът Свети Никола. В градчето се намира единствената по рода си в България градина за еделвайси.

Църквата "Св. Св. Петър Павел" е строена през 19 век.

В Пирин, на около 4 км северозападно от село Обидим и на около 3 км югоизточно от Добринище се намира действащият манастир "Свети Пантелеймон", основан през 1920-те год. Представлява комплекс от черква, жилищна и стопанска сграда и е обявен за паметник на културата.

Добринище е крайна жп гара на единствената в България работеща теснолинейка, свързваща Добринище със Септември през Якоруда, Велинград, Банско и Разлог.

Добринище комбинира най-доброто за зимните и летни почивки: красива природа, гостоприемни жители, ски писти и възможности за селски и еко туризъм. На 11 км от Добринище се намира хижа "Гоце Делчев" (1412 м.) от където има седалков лифт до хижа "Безбог" (2236 м.). Туристически пътеки водят до Тевното езеро, Поповото езеро и връх Безбог. Пътят от хижа "Безбог" до Мелник е 12 часа. Има ски писта от хижа Безбог до хижаГоце Делчев.