Село " Осеново"

Село

О̀сеново е село в Югозападна България. То се намира в община Банско, Област Благоевград. В края на 19 век жителите на старото село Осеново пренасят домовете си камък по камък на ново място. Днешното село Осеново се намира на около 6-7 км югоизточно от предишното, до река която и до момента няма име.

На 11 км източна посока, високо в гората се намира лесничейство „Вищерица“. 

Потомци, които в момента живеят пръснати из цяла България, през 2005 г. построяват параклис „Успение на Пресвета Богородица“, на мястото на църквата в старото село Осеново. Над днешното село се издига скат от варовикови скали, който местните са нарекли Свети Илия. Легендата разказва, че всяка година в денят преди Илинден от гората е слизал елен на това място, който хората улавяли и принасяли в жертва на светеца.

При изкачване по стръмният и осеян със завои асфалтиран път към селото, в ляво се вижда причудливо творение на природата, образувано при изветряне на варовика. Наречено е "Сватбата", а легендата разказва за зла свекърва, която е прокълнала сватбарите и те са се вкаменили. От последният остър завой преди селото, в същият този комплекс се вижда образувание, което много наподобява разярена, изправена на задните си крака мечка.